Skip to main content
Salgstræning

Giver du et godt førstehåndsindtryk?

By juni 2, 2017november 29th, 2021No Comments
Salgstræning

Giver du et godt førstehåndsindtryk?

Meget afgøres allerede på de første sekunder hvor du møder en kunde. Mere end du ofte tænker over. Men hvor bevidst er du omkring det? Træner du den del af dit salg?

For os som har arbejdet med salg i en årrække, har vi flere gange hørt om det vigtige i at give et godt førstehåndsindtryk. Vi har oftest oplevet det selv. Men hvorfor repetere det igen? Fordi over 50% af kundens beslutning tages på grundlag af din fremtræden og dig som person. Dine potentielle kunder er nødt til at have et godt indtryk af dig før, at de vil vurdere dine kompetencer som rådgiver og fagperson.

De første 20 sekunder er afgørende

Vores erfaring bliver understøttet af psykologien og forskningen om, at førstehåndsindtrykket dannes i løbet af de første 20 sekunder vi møder et andet menneske. Tænk selv efter når du møder et fremmed menneske for første gang, hvad sker der? Og hvad tænker du? De fleste vil allerede efter 20 sekunder have fundet ud af, om de kan lide dig og har tillid til dig, både som menneske og som sælger.

Dertil kommer, at en betydelig del af din kommunikation er dit kropssprog. Har du krop? Har du et kropssprog! Vi vurderer, at der skal mere end nogle få velvalgte ord til, det er faktisk mange elementer der vurderes på i de få afgørende sekunder.

4×20 Reglen

I salg har vi den klassiske model som hjælper os med at huske, hvad der er vigtigt for en god start i et møde med andre mennesker. Modellen er kendt som 4 x 20-reglen eller bare 20-reglen:

 • De 20 første sekunder – af samtalen, mødet, besøget. Vær rolig og dig selv
 • De 20 første skridt – når du går kunden i møde
 • De 20 første ord – i kontakten med kunden
 • De 20 første centimeter – når du står ansigt til ansigt med kunden

Foregår kontakten over telefon, vil det selvfølgelig være ligeså vigtigt at have kontrol over de første 20 sekunder og ord. Det handler om stemmeføring, tone og ordvalg. Her er nogle eksempler på brug af 20-reglen i forskellige situationer:

 • Du går kunden i møde med faste skridt
 • Du præsenterer dig selv, på en enkel og god måde
 • Du får øjenkontakt med kunden og smiler
 • Du giver et fast håndtryk og ser personen i øjnene
 • Du ønsker velkommen eller hilser høfligt og åbent
 • Du viser tydelig interesse og engagement overfor kunden
 • Du indleder en dialog med lidt smalltalk – hvis det passer ind. Forbered hvad du vil indlede med

Giv kunden mulighed for at slappe af og føle sig i centrum

Vær opmærksom på, hvad du siger, hvordan du ser ud og hvordan du opfører dig. Husk, at kunden vurderer først dig og din holdning til ham, derefter dit produkt!

Brug meget af din salgstræning på at etablere den første gode kontakt. Held og lykke med at gøre et tillidsfuldt førstehåndsindtryk.

Salgstræning

Siden 2001 har vi udviklet og leveret branchens bedste salgstræning. Vi ved, at ny adfærd og kompetencer kræver personlig udvikling og en dedikeret indsats. Skal vi også hjælpe dig?