En artikel fra Berlingske fortæller at ”Tre ud af fire topchefer oplever stigende pres fra omverdenen for at leve op til ånden i lovgivningen” og Nykredits adm. direktør Michael Rasmussen udtaler i samme artikel at ”det er ikke længere nok at overholde loven. Nu skal forretningen også handle moralsk korrekt…”

Der stilles altså stigende krav om etisk ledelse – både indefra og udefra.

Som ledelseskonsulent oplever jeg dog, at det ikke kun er toplederne der oplever det stigende pres for at leve op til ”ånden i lovgivningen”, men at både mellemledere og medarbejdere står med samme udfordring; det forventes at man handler og agerer etisk forsvarligt.

Det enorme fokus, der de sidste år har været på compliance har skabt organisationskulturer, hvor man ikke skulle forholde sig til ånden i lovgivningen, hvis bare man var compliant.

Per Kogut fra NNIT siger i artiklen at ”ansvaret for, at NNIT ikke kommer galt af sted, hviler på ham…og at det kræver et par lange arbejdsdage”.

Ja, ansvaret er hans. Men hvis vi skal skabe organisationskulturer, der lever op til ”ånden i lovgivningen” kræver det at alle ledere og medarbejdere forstår:

  • Hvad ”ånden i lovgivningen” er,
  • Hvad konsekvenserne af ikke at forstå den er
  • Hvordan man efterlever den

En del af svaret kan findes i filosofien. Filosoffen Immanuel Kant argumenterer, at en ”handling kun er etisk i orden, hvis hensigten bag handlingen er det”.

Med andre ord må det betyde, at selvom en handling er compliant, er den kun etisk i orden, hvis hensigten bag handlingen er det. Så det er hensigten, der afgør, om handlingen er etisk!

Vi står altså i en situation, hvor stramningerne omkring ”at være compliant” desværre i nogen grad har betydet, at det har fritaget os fra at forholde os til hensigten eller etikken bag handlingen. Vi har dækket os ind bag: ”Så længe jeg er compliant, er alt vel”!

Ledelserne kan derfor ikke nøjes med at sikre ”compliance”. De er nødt til at forholde sig til ”hensigten” bag handlingen for at sikre en etisk drevet virksomhed.

Skrevet af: Mads Dahl-Larsen

Kildeartikel: https://bit.ly/2JSzWW3

Få tips direkte i din indbakke

Lad os forsyne dig med gratis tips og tricks til salgsledelse, e-learning og ledelsesudvikling direkte i din mailbox.

Ved tilmelding accepterer du samtidig Grapes privatlivsinstillinger. Nyhedsbrevet kan til hver en tid afmeldes.